“De vacht is de weerspiegeling van de gezondheid”

De Petit Basset moet elke week een goede kam- en borstelbeurt krijgen, zodat de vacht vrij blijft van klitten. Het is het handigste om de hond op een tafel te zetten zodat u er goed bij kunt. Voor het borstelen heeft u een poedelborstel en een gewone kam nodig. Eerst borstelt u de hond met de poedelborstel en daarna met een kam.

Een pup vergt vaak nog niet zoveel onderhoud aan de vacht. Toch is het belangrijk om de pup te laten wennen aan het borstelen.


Voorbeeld van een poedelborstel en een kam.

Daarnaast moet de Petit Basset ook getrimd worden. Dat houdt in dat de oude vacht geplukt wordt, zodat de nieuwe vacht erdoor kan komen. Hoe vaak dit moet gebeurt verschilt per hond. Dat ligt aan de kwaliteit en structuur van de vacht. Een goede harde vacht hoeft minder vaak geplukt te worden dan een zachte vacht, die veel sneller groeit. De meeste Petits Bassets moeten zo’n 3 keer per jaar getrimd worden. De vacht mag absoluut niet geschoren of geknipt worden, want op die manier wordt de oude vacht er niet uit gehaald. Dit kan huidirritaties en problemen veroozaken.
Het plukken kunt u laten doen in een trimsalon. Wees er zeker van dat zij weten hoe het hoort, en dus niet de schaar of de tondeuse gebruiken.


Voor en na het trimmen.

Het haar tussen de voetzooltjes en tenen moet regelmatig geknipt worden. Anders ontstaan er klitten tussen de tenen en gaat er troep en rotzooi inzitten.
Ook het haar voor de ogen moet weggehaald worden. Dit kunt u plukken met uw handen of met een trimmesje.
De nagels moeten kort worden gehouden, dit kan met een nageltang.

Ook dienen de oren schoon te worden gehouden en vrij van haren. Anders gaat het oor broeien, wat oorontstekingen en oormijt oplevert. Erg belangrijk dus om dit niet te vergeten!
Controleer de oren iedere week tijdens de borstelbeurt. De haren in de oren moeten worden weggeplukt en overtollig oorsmeer dient schoon gemaakt te worden met een tissue of een wattenschijfje. Daarnaast is er ook oorcleaner verkrijgbaar bij de dierenarts, om overtollig oorsmeer te verwijderen.

Advertenties