“Een Basset is niet eigenwijs, zeker niet…..
het is gewoon Basset-eigen de wijste te zijn!”

Van de Griffon Vendéen zijn er 4 variëteiten. Hier op een rijtje gezet, met tussen haakjes de schofthoogte:
– Grand Griffon Vendéen (60 tot 65 cm)
– Briquet Griffon Vendéen (48 tot 55 cm)
– Grand Basset Griffon Vendéen (39 tot 44 cm)
– Petit Basset Griffon Vendéen (34 tot 38 cm)


Links de Grand Basset Griffon Vendéen & rechts de Petit Basset Griffon Vendéen.

De Grand Griffon Vendéen en de Briquet Griffon Vendéen komen weinig tot niet voor in Nederland. De Grand en Petit Basset wel. Behalve dat er duidelijk verschillen in uiterlijk zijn tussen deze twee, is er ook verschil in karakter.
Deze rasbeschrijving gaat dan ook over de Petit Basset.

Op de eerste plaats zijn Petits Bassets zeer gepassioneerde jachthonden. Dat is niet alleen in het bos zo, maar ook tijdens hun dagelijkse bezigheden. Een echte Petit Basset is ontzettend slim, vastberaden, zeer ondernemend, heeft een grote mate van
zelfstandigheid in zijn doen en laten en bedenk daar dus bij: hij heeft ook een grote mate van zelfstandigheid in het al dan niet gehoorzamen aan de baas.

Consequentie is vanzelfsprekend dan ook zeer belangrijk bij dit ras. Ze zullen altijd alles blijven uitproberen of ze toevallig vandaag dat ene nou wel mogen, wat ze gisteren nog niet mochten.
Een goede dosis humor is daarbij van uw kant wel van belang, want ze maken je regelmatig aan het lachen!

De Petit Bassets zijn beweeglijke en zeer actieve honden, bij onraad zullen ze hun stem laten horen, begroeten bezoek met veel enthousiasme en staan het liefst in het middelpunt van de belangstelling.
Ze zijn in het bezit van een enorme dosis energie, die ze kwijt moeten kunnen. Effe een blokje om is zeer zeker niet voldoende!
Vanaf ongeveer 8 à 9 maanden moet de Petit Basset minimaal 1,5 uur per dag uitgelaten worden, verdeeld over meerdere keren per dag. En dat geldt ook wanneer het slecht weer is…
Tot die tijd geldt er een vuistregel: 5 minuten wandelen met een pup per leeftijdmaand per keer. Voorbeeld: is uw pup 2 maand oud, dan mag hij 2 x 5 (=10) minuten per keer wandelen.
Het is niet vanzelfsprekend dat iedere Petit Basset kan loslopen. Het zijn tenslotte jachthonden op en top! Lees daarover meer op de pagina “Jachtpassie van de PBGV”.

De Petit Basset is een hond die graag dingen onderneemt, zowel in huis als buiten huis. Hij is altijd in voor actie! Hij verwacht dan ook van u als baas een ruim scala aan activiteiten. Een Petit Basset is ontzettend leergierig.

Als er een Petit Basset in huis komt is het zeer aan te raden met elkaar regels op te stellen, iets wat overig bij elke hond van belang is. Petit Bassets zijn enorm goede springers en wilt u bijvoorbeeld niet hebben dat ze op uw bank of stoel springen,
dan staat u dat niet toe. Dat betekent, dat je de hond ook niet laat liggen omdat ‘ie zo lief ligt. De Petit Basset weet dondersgoed hoe ze ‘misbruik’ van een situatie kunnen maken en door hun schattige en leuke uiterlijk krijgen ze al snel iets gedaan!


Tegen zo’n schattig ding is het moeilijk ‘nee’ zeggen!

Kinderen en de Petit Basset kunnen een geweldige combinatie zijn. Met begeleiding van u als ouder en baas van de hond en onder uw toezicht, gaan de Petit Basset en kinderen prima samen en kunnen het de dikste maatjes zijn! Echter, een Petit Basset is ook heel sterk en kan niet door kinderen worden uitgelaten. De opvoeding en verzorging van de Petit Basset ligt daarom in uw handen, en kunt u niet aan de kinderen overlaten.

Petits Bassets zijn enorm sociale dieren en het liefst in aanwezigheid van andere dieren of mensen. Het zijn niet voor niks meutehonden en graag in gezelschap! Een Petit Basset kan voor een paar uur alleen gelaten worden, maar zeker niet de hele dag.
Uit verveling zal hij uw interieur een nieuwe look geven en de buren laten weten dat hij alleen is door zijn stem te laten horen.

Tot slot: de naam zegt het al, een Petit Basset is één van de Bassetrassen. Dat betekent dat hij behoorlijk eigenwijs is en lekker doet wat hij zelf wil! Het is dan ook raadzaam een cursus te volgen. Ook daarna zult U zelf moeten blijven oefenen om te zorgen dat hij dan ook blijft luisteren. Echter, een Petit Basset zal U nooit garantie geven: 10 keer doen ze iets goed, en de 11de keer tòch weer zoals zij dat zelf graag willen.

Voor alles geldt: raadpleeg Uw fokker, hij/zij kan U goed adviseren en begeleiden.

 

Advertenties