“Een engel in huis,
een duvel in ’t veld………”

De Griffon Vendéen is van oorsprong een meutejachthond. Tot op de dag van vandaag jagen de Franse jagers nog volop met ze. Dat jachtinstinct proberen fokkers er in te houden bij het fokken. Dat betekent dat in een gebied waar wild zit, de Petit
Basset op jacht gaat en niet zo 1, 2, 3 zal luisteren, mits er niet met ze geoefend is. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van bij de aanschaf van een jachthond en dat draait dan op een teleurstelling uit.
Dit jachtinstinct zit dus van oorsprong in de Petit Basset in en zul je er nooit uitkrijgen. Cursussen dragen wel een steentje bij en zullen wel helpen bij het gehoorzamen aan de baas, echter volgt de Petit Basset doorgaans liever z’n neus.
Als je meerdere jachthonden hebt (Griffons Vendéens of andere meutejachthonden), dan zullen ze er nog eerder vandoor gaan: het zijn immers meutejachthonden en dat betekent dat ze het liefst samen op jacht gaan. Niets is leuker dan dat, maar u als baas moet zorgen dat u interessanter bent! Dat moet u altijd goed in de gaten houden bij deze honden, anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Een echte Petit Basset is hard (laat niet gauw merken dat ‘ie pijn heeft), heeft een zeer goede neus en volgt die dan ook graag, is schrander en jaagt het liefst in meuteverband.
Petits Bassets deinzen dan ook absoluut niet terug voor ruw terrein, bossages en bramenstruiken. Door hun passie voor de jacht en hun standvastigheid jagen ze graag wild achterna.

Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat iedere Petit Basset los kan lopen. Vanaf ongeveer 7 maanden begint het jachtinstinct van de Petit Basset te ontwikkelen. Dat betekent dat ze graag hun neus achterna gaan, soms van korte en soms van lange duur (meerdere uren).


Diesel op een jachtproef, waar hij zijn B.C. behaalde.

In Frankrijk en België kunt u deelnemen aan de officiële jachtproeven voor de Griffon Vendéen. Hierbij wordt er door keurmeesters gekeken of de hond aanleg heeft en hoe hij het doet. Er wordt tijdens deze proeven geen wild afgeschoten. De honden moeten dan jagen in een meute bestaande uit 2 tot 4 honden. Samen moeten ze wild opstoten en als ze een spoor hebben moeten ze achter het wild aanjagen. Daarbij behoren ze luid te geven. Ze behoren onder appèl te staan van een voorjager, doch dienen ze zelfstandig het wild op te stoten. Petits Bassets jagen veelal op konijn, maar zijn ook in staat om haas, ree en wild zwijn te bejagen. De honden hoeven het wild niet te pakken en te doden.
Als de hond minimaal 100 punten heeft behaald krijgt ‘ie een Brevet de Chasse (B.C.).

Advertenties